Преку финансиската поддршка за исплата на плати изминатиот период во државата се спасени стотици илјади работни места и се помогнаа илјадници домашни претпријатија, истакнуваат од СДСМ.

Од таму потенцираат дека со петтиот пакет економски мерки, Владата предводена од СДСМ продолжува со вистинска грижа за работниците и за економијата.

„Спас на работните места и градење на стабилна, развојна економија се приоритетите од кои се водиме како државничка и одговорна партија. Токму затоа првата мерка од петтиот пакет е финансиска поддршка за исплата на плати за месеците февруари и март 2021 година во вредност од 1 милијарда 920 милиони денари“, потенцираат од СДСМ.

Објаснуваат дека поддршката и овој пат ќе биде скалеста и ќе изнесува од 14.500 до 21.776 денари за месечна плата по вработен, во зависност од тоа која компанија колкав пад на приходи имала во текот на ноември и декември 2020 и јануари 2021 година споредено со ноември и декември 2019 и јануари 2020 година.

Со оваа мерка според информациите од владеачката партија ќе бидат опфатени 60.000 вработени.

Од таму нудат уште една алтернатива. На компаниите ќе им биде на располагање и мерката број два, односно кредити со 0% камати преку Развојната банка на Северна Македонија за компаниите од дејностите туризам, занаетчиство, угостителство, транспорт, индустрија за организација на настани, приватните здравствени установи, како и за самостојните вршители на дејност и за приватните здравствени установи.

„Во зависност од вкупниот обем на работа и зголемената добивка, компаниите ќе имаат можност да добијат скалесто неповратен дел од 30% до 50% од самиот кредит, а за реализација на оваа мерка предвидени се 615 милиони денари, односно 10 милиони евра“, истакнуваат од СДСМ.

makfax.com.mk