Познато е дека бигатите луѓе внимаваат што купуваат и внимателно ги планираат трошоци. Многу добро планираат каде и во што ги вложуваат парите и токму затоа и се таму каде што се наоѓаат и се богати.

Токму затоа тие не ги трошат парите на овие три работи

1. Спонтани набавки

Колку и да изгледаат примамливо некои работи, има многу богати луѓе кои многу ретко купуваат спонтано. Милијардерот и инвеститор Ворен Бафет објасни во едно интервју: - Ако купите работи што не ви се потребни, наскоро ќе мора да продадете работите што ви требаат.

2. Работи што не траат долго

Следното нешто на што богатите луѓе ретко трошат пари е работи кои немаат долг рок на траење. Наместо постојано да трошат пари на најнови гаџети како мобилни телефони, итн., Тие претпочитаат да инвестираат во некое уникатно искуство.

3. Дополнително плаќање

Не е важно дали станува збор за заборавена сметка, заем или осигурување: никој од нас не е среќен да ги плаќа сметките потоа - и истото важи и за богатите. Имено, секоја дополнителна исплата е товар на буџетот, а има и непотребни каматни стапки. Затоа богатите луѓе се грижат да платат сè на време.