Уште во стомакот на мајката, бебето може да разликува светлина од темнина, а по раѓањето, бебето гледа форми преку линиите каде што се допираат светлината и темнината.

Но, на нив им треба време да научат како да ги користат очите. Во првата година од животот, бебето учи како да изгледа.

Кога ќе се роди па се до 3 месеци, бебето гледа само бело, сиво и црно. После првите 3 месеци, бебето првично почнува да ја разликува црвената боја, а возраст од 5 месеци, бебето почнува да ги гледа сите бои.

Децата почнуваат целосно да ги гледаат сите форми на возраст од 4-5 години.