Како дел од решавање на спорот со Бугарија, беше најавен т.н. акциски план кој го доби специјалниот претставник за Бугарија, Владо Бучкковски. Според Бугарија тоа е своевиден патоказ со кој Македонија ќе го исполни договорот за добрососедство и пријателство.

Според македонските власти документотот е одговор на акцискиот план кој земјава веќе и го предложила на Бугарија.

Но што содржи тој акциски план. Софија има предлози поврзани со железници, автопати и инвестиции на бугарски компании во Северна Македонија. Планот се однесува и на отворање кампуси на бугарските универзитети во Северна Македонија, а исто така се вклучени и учебниците по историја… „Еуроактив“, повикувајќи се на дипломатски извори, јавува за вакви детали од акцискиот план за спроведување на Договорот за добрососедство, подготвен од бугарска страна.

Треба да бидат презентирани и македонските предлози по сектори, иако документот за практична примена на Договорот за добрососедството допрва треба да биде одобрен од двете земји, појаснуваат изворите на „Еуроактив“.