Шефот на Фејсбуик, Марк Цукерберг, објави дека во иднина Фејсбук ќе ги укине лајковите и ќе овозможува само бројот на следбеници да се покажува во иднина на фан страниците. Со новиот редизајн Фејсбук ја отстранува опцијата за лајкување на фан-страници за познати личности и брендови.

Главната мерна единица за популарност на Фејсбук ќе биде бројот на следбеници. „Ги отстрануваме
лајковите и се фокусираме на следбениците, за луѓето поедноставно да се поврзуваат со своите
следбеници“, соопшти Фејсбук.