Вредноста на акциите на „Apple“ се зголеми за над 80% оваа година, бидејќи многу инвеститори остануваат оптимисти во врска со можностите за понатамошен напредок во иновациите. Стотици добри вести, особено во втората половина на годината, го поддржаа зголемувањето на цената на акцијата.

Во септември, Apple успешно ги „раситни“ акцијата, т.е. Зголеми на бројот на акции (со делење на 4 нови за една постојна), по што многу (мали) инвеститори купиле акции порешително, па пазарната вредност на компанијата се зголеми на 2300 милијарди долари, што е повеќе од вкупната пазарна капитализација на 100-те најуспешни компании на лондонската берза.

„Apple“ објави во декември, т.е. го активираше планот за развој на електрични возила со автоматски пилот, што очигледно претставува влез во пазарниот сегмент во кој доминира Тесла. Проектот, наречен Титан, започна во 2014 година, но напредокот се одвива бавно бидејќи влегувањето во автомобилската индустрија е голем предизвик.

Менаџментот на компанијата едноставно не успеа да најде стратегија за победа. Сепак, Ројтерс објави во декември дека „Apple“ планира да го претстави своето возило веќе во 2024 година, додека оптимистичките аналитичари тврдат дека автомобилите ќе станат следниот главен производ на компанијата. Компанијата објави и напредок во развојот на технологијата на батерии, една од клучните ставки за глобалниот пробив на електричните возила.

Во декември беа објавени и извештаи, според кои „Apple“ размислува да соработува со Volkswagen или новата кинеска компанија Nio, која произведува електрични возила. Имаше дури и гласини дека „Tesla“ и „Apple“ ќе се здружат и ќе создадат заеднички модел, кој може да ги обедини двете најпознати и навидум незапирливи светски брендови.

Сите овие вести предизвикаа раст на акциите на „Apple“, со скок од над 10%, само во декември (за време на пишувањето).

Главниот настан се случи во октомври, кога компанијата го претстави новиот мобилен уред iPhone 12, кој поддржува мобилна технологија од петтата генерација. И покрај критичарите кои тврдат дека потрошувачите не би биле заинтересирани за 5G во времето на пандемијата, според некои извештаи, продажбата била невидена.

Откако двата нови модели на iPhone станаа достапни на пазарот, тие ги надминаа сите ривали, вклучително и уредите на Samsung, освојувајќи скоро четвртина од вкупната продажба на 5G телефони. Apple се очекува да објави финансиски извештаи и податоци за продажбата во последниот квартал од оваа година на крајот на јануари.

Неколку прелиминарни извештаи, објавени во декември, сугерираат дека рекордната продажба на телефони на iPhone ќе биде забележана во Кина. Покрај тоа, новите модели на MacBook и новиот чип Apple M1 исто така беа претставени во ноември.

Успехот на iPhone е најважната приказна за континуираниот раст на компанијата. Во ноември, Bloomberg објави прогнози според кои „Apple“ ќе оствари рекордни приходи од над 100 милијарди долари во четвртиот квартал на 2020 година.