Интернет-врската одеднаш стана бавна? Време е да проверите дали некој од страната ви ја „крши срцето“ на интернет-врската.

Бидејќи сè повеќе се користиме од безжичен интернет дома и на работа, се повеќе има луѓе кои се обидуваат да „провалат“ и на обезбедени и бесплатни Wi-Fi мрежи и да користат Интернет бесплатно.

Ако вашата мрежа е обезбедена со таен и силен клуч, што само вие треба да го знаете, направени се проверки со вашиот интернет провајдер и сè е во ред од нивна страна, а интернет-врската е сè уште бавна или забележувате некои други чудни работи на вашиот компјутер, време е да се тестира бројот на корисници, кои ја користат вашата Wi-Fi мрежа и да ги откачат сите оние кои успеале да ја „пробијат“ заштитата.

Wi-Fi мрежата лесно може да се користи за кражба на кориснички податоци, погрешно прикажување на мрежата и за други цели, што може да предизвика вистински главоболки, затоа нашата препорака е дефинитивно да го полагате тестот без оглед дали се сомневате во нешто, т.е. некој „од страна“ или не.

Кој е на мојата Wi-Fi врска е едноставна програма за откривање на корисници поврзани со безжична врска. Преземете ја програмата, лесна за употреба, тестирана за безбедност и бесплатна и инсталирајте ја.

Како и секогаш, пред инсталацијата, скенирајте ја датотеката за преземање со антивирус или алатка за безбедност на Windows и активирајте ги за време на инсталацијата за да спречите можни измами, малициозен софтвер или други напади врз вашиот компјутер. Прво поминете низ упатствата за поставување на програмата и научете како да ја користите (не трае долго и е многу информативно).

Кликнете на копчето SCAN. Погледнете ги приложените уреди и нивните Mac и IP адреси, како и имиња, ако уредите се правилно конфигурирани. Споредувајќи ги адресите на Mac од мониторот и на уредот, именувајте ги сите ваши уреди за да ви помогнат во навигацијата на списокот. Кога ќе го направите ова и ќе ги видите имињата на сите ваши уреди во списокот, исфрлете ги оние со UNKNOWN статус, а оние со KNOWN статус означете ги како доверливи.

Зачувајте ги поставките и скенирајте го системот повторно. Ако не се појават нови уреди, вашата врска е безбедна, т.е. никој друг не го искористи тоа. Ако се појават нови уреди кои не се ваши, време е да ја смените лозинката за Wi-Fi Интернет-врска, што можете да го направите во поставките за Wi-Fi модем, телефон, таблет или друг уред со можност за Wi-Fi.

„Who is on my Wi-Fi“ е бесплатен за употреба, но нема техничка поддршка и пристап до Интернет верзијат е FREE. Програмата може да се користи по потреба, кога сакате брзо да ја скенирате Интернет-Wi-Fi конекцијата или нон-стоп, во позадина, кога системот автоматски и во реално време ќе ве извести за новата приложена т.н. UNKNOWN уреди