Извршниот директор на Sony Entertainment, Jimим Рајан изјави дека сопствениците на PlayStation 4 можат да бидат сигурни дека поддршката за овој модел ќе биде продолжена. Како што рече, „Сони ќе продолжи да прави одлични видео игри за PS4 и во наредните години“.

Имено, Рајан зборуваше за тоа како, всушност, преминот од PlayStation 3 во конзолата PlayStation 4 беше пребрз, и дека работите ќе се прават малку поинаку и постепено кога станува збор за преминот од PS4 во PS5, пренесува Tech Spot.

"Ние сме одговорни пред играчите и ќе се потрудиме да направиме одлични видео игри за PlayStation 4 онолку колку што е потребно. Од друга страна, како што одминува времето, акцентот ќе биде ставен на развојот на PlayStation 5", рече тој.

Веројатно е дека оваа одлука на компанијата е под влијание на неверојатно добрата продажба на конзолата PlayStation 4, која не ја губи популарноста и по толку години излегување. Ова е поткрепено со фактот дека PS4 има продадено дури 113 милиони примероци ширум светот.