Најлесен метал во светот, “микромрежа“, 100 полесна и од стиропор, а крута како, метал.

Од него планираат да изработуваат авиони и свемисрки летала.

Научниците од калифорниски универзитети UC Ирвин и Калтач и компанијата ХРЛ лабораториски произвеле најлесен метал во светот, а Боинг сака да го примени во изработка на авиони.

“Микромрежата“ инспирирана е од структурата на човечките коски кои се цврсти од надвор а шупливи однатре. Новиот матерјал е 100 полесен од стиропор, а тајната е неговата леснина која ја скочинуваат шупливи цевчиња што ја подржуваат структурата на матерјалот која во суштина 99,99 посто е воздух.

Благодарение на празнините помеѓу молекулите, мрежата посебно впива енергија, а тоа Софија Јанг од ХРЛ лабораторијата го објаснила со конкретен пример.

- Обвиткавнме јајце со “микромрежа“ и го фрливме од 25. кат на зграда. После падот, јајцето остана цело – рекла Јанг.

Додала дека овој матерјал во иднина би можел да помогне на Боин со што би заштедил на тежина на авионот, а ќе биде уште поцврст како како што се денешните модели на авиони.

Најчитани вести