Системското испитување и мета-анализата на три хумани коронавируси сугерираат дека лицата заразени со вирусот САВС-КоВ-2, што предизвикува ковида 19, се со поголема веројатност да бидат многу заразни во првата недела по појавата на симптомите. За разлика од kovid 19, епидемијата на САРС и МЕРС беше предизвикана од вируси кои подоцна достигнаа врв и веројатно затоа пандемијата kovid 19 се шири побрзо во заедницата.

Вирусното оптоварување на коронавирусот САРС-CoV-2 се чини дека достигнува врв во горниот респираторен тракт во почетокот на болеста, од почетокот на симптомите до петти ден, додека САРС-CoV и МЕРС подоцна достигнуваат оптоварување; ова исто така може да биде причина пандемијата ковид 19 да се шири побрзо.

До денес, доказите за вирусот САРС-КоВ-2 укажуваат на деветдневен инфективен период. Бидејќи студијата испитува само потврдени случаи, а не оние што можеби биле изложени, не може да обезбеди увид во препорачаното времетраење на карантин.

Најчитани вести