Временското ограничено консумирање храна, во кое јадењето е ограничено на одредени часови од денот, не влијаело на слабеењето кај возрасните со прекумерна тежина, според студијата спроведена од Американското здружение за срце.

Во експериментот, кој траеше 12 недели, луѓето јадеа иста здрава, претходно подготвена храна – сепак, една група јадеше поголем дел од калориите пред 13 часот секој ден, во споредба со друга група што јадеше 50 проценти од калориите по 17 часот.

Долго време се прашувавме дали времето кога некој јаде во текот на денот влијае на начинот на кој телото користи и складира енергија, изјави авторот на студијата Ниса М. Марутур, вонреден професор по медицина, епидемиологија и медицинска сестра на Универзитетот Џонс Хопкинс во Балтимор.

Повеќето претходни студии не го контролираа бројот на калории, па затоа не беше јасно дали луѓето што јаделе порано јаделе само помалку калории. Во оваа студија, единственото нешто што го сменивме е времето од денот кога јаделе, нагласи таа.

Марутур и неговите колеги следеле 41 возрасна личност со прекумерна тежина во 12-неделно истражување. Мнозинството учесници (90%) биле дебели луѓе со дијабетес и просечната возраст била 59 години. Дваесет и еден возрасен следел временски ограничена диета, ограничувајќи ја храната на одредени часови од денот и јадејќи 80 проценти калории пред 13 часот.

Останатите дваесет учесници јадеа во вообичаеното време во текот на 12-часовниот прозорец, трошејќи половина од дневните калории по 17 часот, цели 12 недели. Сите учесници јадеа исти претходно подготвени, здрави оброци предвидени за студијата. Тежината и крвниот притисок беа измерени на почетокот; потоа во 4 недели, 8 недели и 12 недели.

Анализата откри дека луѓето во обете групи изгубиле тежина и го намалиле крвниот притисок без оглед кога јаделе.

Мислевме дека временски ограничената група ќе изгуби поголема тежина. Сепак, тоа не се случи. Не забележавме никаква разлика во губење на тежината кај оние кои јадеа поголем дел од своите калории порано отколку подоцна во текот на денот. Ниту ние не видовме никакви ефекти врз крвниот притисок, рече авторот.

Најчитани вести