Луѓето кои имаат стресен живот понекогаш доживуваат дека нивните секојдневни проблеми се прелеваат во кревет и ја уништуваат сексуалната желба. Кога подолго време страдаме од стрес, постои голема можност тој да се прелее во различни аспекти на животот. Често се случува нашиот сексуален живот да страда од стрес. Кога стресот ќе почне да влијае на вашиот сексуален живот, најдобро е да побарате помош. Секогаш кога чувствуваме страв или лутина, нашето тело лачи адреналин. Овој хормон не е компатибилен со сексуалната возбуда.

Хроничниот стрес го принудува телото да претерува цело време без одмор. Прилично е очигледно дека е тешко да уживате во допир и нежност ако сте под постојан стрес. Зголемената секреција на кортизол го намалува лачењето на тестостерон, кој е поврзан со сексуално возбудување кај двата пола. Стресот исто така нè турка во изолација. Тешко е да се биде присутен и заинтересиран за околината кога нешто не мачи.

Постојаното лачење на хормон кој помага во борба или бегство може да предизвика агресија во погрешно време. Бидејќи сме претежно опкружени со најблиски, тие се и најчести жртви на несакани испади. Важно е да разговарате со вашиот партнер за проблемите што ве вознемируваат.

Идеално, парот треба да се справи со стресот. Најпаметно е да се соочиме со фактите и да прифатиме дека стресот влијае на сексуалниот нагон и дека враќањето во нормала ќе бара напор и време. Стресот, исто така, доведува до лоши навики како што се потребата од цигари, алкохол или храна и избегнување грижа за себе. Важно е да се опуштите. Допирите, бакнежите и друга нежност помагаат да се намали стресот. Она што исто така помага при релаксација се ароматерапија, вежби за дишење, водење дневник и медитација.

Најчитани вести