Оние кои се опоравуваат од вирусот барем 30 дена мора да се чуваат од голем напор, вели др.Ристиќ. Пациенти кои прележале корона вирус не смеат да водат љубов барем еден месец по опоравување од инфекција, предупредуваат стручњаците.

Кардиолог проф. др Милојко Ристиќ објаснува дека ковид – 19 во зависност од тежината на клиничата слика остава разни последици во организмот, а една посебно загрозена група се со срцеви заболувања и лица со висок притисок, прерана активност и возбуда, како и други физички напори само можат да ја влошат состојбата на пациентот.

1. Практикувајте пози кои не бараат голем напор

2. Четири недели после прележана инфекција одбегнувајте да водете љубов

3. Односот не смее да биде подолг од 10 минути

4. Посоветувајте се со лекарот пред да стапете во односи

Почитувајќи ги овие правила со тек на време, како опоравувањето напредува, враќање на сексуалните активности може да го го подобри здравјето на болниот, но мора трпеливост. Значи, прво опоравување, па потоа водење љубов- вели Ристиќ.

Тој додава дека после прележаниот вирус следи опоравување под надзор на лекар.

- Коронавирус ги уништува во мал или поголем обим кееиите на срцето, односно срцевиот мускул, што доведува до негово слабеење, а тоа предизвикува замор, недостаток на кондиција, слаба раздвиженост. За човекот потполно да се опорави мора да поминат неколку неделипа и месеци. Така враќање во нормален живот, вклучувајчи и водење љубов, зависи од општата слика и се мери во недели - објаснува Ристиќ и додава дека враќање во нормален живот мора да биде под надзор на лекар.

На база на преглед со ултразвук кој ја покажува силата на срцевиот мускул, докторот може да процени како пациентот да се однесува и од што да се лиши поради своето здравје.

Најчитани вести