Поедини приштински медиуми објавиле наводен документ од претседателската кампања на Џозеф Бајден, во кој тој најавува промена на американската политика спрема Косово и Србија во однос на она за што се залагал Доналд Трам, а политичкиот аналитичар Немања Старовиќ укажува дека постои сомнеж во автентичноста на овие вести.

- Автентичноста на документот под назив ‘Визија за односите со Албанија и Косово’ ќе мора да се стави под знак прашање, бидејќи е пласиран преку еден албански портал, не е објавен во ниеден американските медиуми како и тоа дека не е објавен на ниту еден официјален канал за комуникација во кампањата на Бајден.

Старовиќ за Косово онлајн укажува дека во официјалниот веб-сајт на Џо Бајден се наоѓаат низа документи во кои ја излага својата визија за проспиритет на бројни етнички и малцински заедници во САД како што се Евреите, Арапите, Порториканците, но не е соопштение кое наводно е упатено на Албанците.

Посебно е интересно тоа што документ објавен на албанскиот портал по структура потсетува на соопштение кој Бајден пред неколку дена го упатил до грчката заедница во САД, и можело да послужи како модел за изработка на оваа соопштение кое е под знак прашање автентичноста – наведува Старовиќ.

И приштинскиот новинар, Вехби Кајтази, исто така се сомнева дека писмото кое се појавило во поедини косовски медиуми кое наводно го објавил кандидатот за претседател на САД Џо Бајден, во кое се вели дека “независноста“ на Косово е неповратна - е лага

Најчитани вести