Воен авион се урна утрово во селото Брасина кај Мали Зворник, а пилотот Звонко Васиљевиќ загина, додека по другиот, кој се катапултираше, се трагаше со часови. Нешто пред 14 часот, за жал, пристигна веста дека и другиот пилот го загубил животот.

Новинарите биле во семејната куќа на жртвата Звонко пред да дознаат за судбината на пилотот и копилотот. Родителите и неколку пријатели и роднини веќе биле во солзи, загрижени, тажни.

Сепак, никој сè уште не сакал да верува во најлошото. Се шпекулирало дека пилотот наводно се катапултирал во населбата Чолаковиќи во Брасина ... Сè е непроверено, неофицијално, што ја прави загриженоста уште поголема и го отвора патот до црни претчувства, но имало надеж.

- Половина час пред летот, Звонко ми се јави и ми рече да излезам на терасата дека ќе ги прелета нашите куќи - изјави мајката Мара за „Новости“.

- Го чекав како сонце, тој е наша гордост и радост во секоја смисла, и како дете, и како маж и како пилот. Не знам што се случи во меѓувреме, вели неговата мајка.

Отец Драган вели дека го познава својот син во душата, но и неговите размислувања за летовите и вели: Кој знае колку пати ми рече дека никогаш, по секоја цена, нема да остави некого во авион и тој самиот да се катапултира. Никогаш, потенцира тој, тој не би го сторил тоа. Сигурен сум дека тој не го стори тоа дури и сега, затоа што е надарен со силен морал, професионализам и филантропија.

Вујкото на Звонко, Видоје, исто така бил пилот, потполковник во авијацијата на ЈНА. Помалиот Васиљевиќ на тој начин ја продолжил воената и пилотската традиција на овој чесен дом во Долна Борина. Видоје починал трагично, пред дваесет години, но не на лет, туку паднал од куќата на еден пријател на кого му помагал.

Најчитани вести