Унгарија, унгарската влада и премиерот Виктор Орбан гледаат со почит, благодарност и поддршка кон Белата куќа, рече унгарскиот министерот за надворешни работи Петер Сијарто.

Сијарто беше единствениот министер за надворешни работи на ЕУ кој присуствуваше во Белата куќа на потпишувањето на договорите на Израел со Обединетите Арапски Емирати и Бахреин за нормализирање на дипломатските врски, документ што тој претходно го нарече „историски“.

Тој рече дека се потпишани два договори што можат да отворат целосно ново поглавје во историјата, заменувајќи ги војната и тероризмот со мир. Сијарто го нарече ова уште поважно затоа што безбедноста на Блискиот исток има влијание врз безбедноста на Европа.

Тој додаде дека заради посредството за постигнување на договорот Трамп ја заслужува Нобеловата награда за мир.

За време на неговата посета, унгарскиот министер за надворешни работи разговараше со советникот за национална безбедност Роберт О’Брајан и началникот на Генералштабот на Белата куќа Марк Медоус,

Сијарто рече дека унгарско-американските односи се наоѓаат врвот. Унгарскиот премиер Виктор Орбан и Доналд Трамп двајцата зборуваат јасно и искрено за сопствената визија и ниту еден од нив не може да биде обвинет за лицемерие, рече тој, додавајќи дека тоа создава основа за нивна одлична соработка. Покрај тоа, и двајцата заземаат цврст став против илегалната миграција, размислуваат слично за заштита на христијанските заедници и поддршка на семејствата и се согласуваат за прашања од светската политика.

Сијарто исто така потпиша договор меѓу унгарската влада и најголемата приватна компанија за истражување на вселената,а истакна дека на полето на енергетиката државата склучила договор со Шел.

Најчитани вести