Вишеградската група покажа голем интерес за одржување на економијата во централна Европа, додека  во исто време се спречува ширењето на коронавирусот, рече премиерот Виктор Орбан по состанокот со неговите колеги од Вишеградската група во Лублин, во јужна Полска, во петокот.

Чешка, Унгарија, Полска и Словачка работат на воспоставување механизам за координација што ќе овозможи неколку часовна соработка меѓу истите за прашања поврзани со епидемијата, рече Орбан.

Премиерот на Унгарија додаде дека вториот бран на пандемијата се чини „особено агресивен“ со зголемен број на глобално ниво и инсистираше на тоа дека брзината со која владите можат да одговорат на новите случувања може да биде од клучно значење во следните неколку месеци. Тој додаде дека и покрај епидемијата, земјите од Вишеград не смеат да го изгубат својот ентузијазам да го искористат својот економски потенцијал.

Во врска со немирите во Белорусија по изборите во август, Орбан рече дека Унгарија го поддржува предлогот на Полска за развој на економска стратешка соработка и истакна дека демократијата е важна како  и човековите права, но нивното барање нема да биде доволно бидејќи ќе биде неопходен стратешки пристап.

Тој исто така сугерираше дека за неколку недели може да се развие компонента на воената политика на тој пристап, но истакна дека за тоа е потребен состанок на Европскиот совет, со тоа што прашањето ќе се протега надвор од опсегот на Вишеградската група.

Најчитани вести