Лапсусот на Хрватскиот и врховен командант на Вооружените сили на ХР, Зоран Миловановиќ го снимила РТЛ телевизија, а го пренеле сите хрватски медиуми.

Имено тој направил грешка објаснувајќи го својот став дека вонредната ситуација во Хрватска, е состојба на природна катастрофа, како и во цела Европа.

“Во Хрватска и дефакто е вонредна состојба. Тоа не е воена состојба. Тоа од почетокот го нагласувам. Не заплашуваа со вонредна состојба, а ние како и цела Европа живееме во вонредна состојба. Тоа не е нормална состојба. И токму поради таквата ситуација применуваме посебни мерки, и тоа е се. Воена состојба е сосема нешто друго. Ова е ср*ње – стање, е природна катастрофа“, рекол Миловановиќ.

Миловановиќ на Плес, во касарна 92. воздохопловно крило на “Полковник Марко Живковиќ“ присуствулал на свечениот дочек на 12. хрватски контингент од мисијата за подршка на мирот Resolute Support во Авганистан и по тој повод се обратил пред новинарите.

Најчитани вести