Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган со тешки зборови со претседателот на Франција Емануел Какрон, потсетувајќи го на политиката на француските колонијални власти во Африка и го предупреди дека ќе “има големи проблрми“.

Господине Макрон, ќе имате големи проблеми со мене лично – рекол турскиот претседател , одговарајќи на неодамнешната изјава на францускиот претседател дека “проблем не претставува турскиот народ, туку Ердоган“.

Ваквата реторика меѓу Макрон и Ердоган почнала пред извесно време кога турски воени бродови, пратечки конвој кон Либија, каде што на нишан била француска коверта во Медитеранот.

По овој инцидент, Париз се приклучил на маневарската грчка морнарица во источен медитеран и остро ја предупредил Анкара да поведе сметка за идните потези.

- Господине Макрон, вие не ја познавате историјата – рекол Ердоган, алудирајќи на злосторствата на француската колонијална власт која порано ги направиле во Африка.

Макрон, истовремено, ја предупредил Грција дека Турција доколку биде потребно, подготвена е да се соочи со било какви предизвици, пренел јавниот сервис.

Најчитани вести