Се појавија тајни досиеја на ОВК, а во пакетот пристигнало писмо со порака за тоа што ќе се случи наскоро. Патем, споменатата документација, за која приштинските медиуми наведуваат дека се „досиеја за злосторства во Косово и Метохија, кои содржат и имиња на сведоци“, е доставено до таа организација од непознато лице, според претходните тврдења на официјални лица на Организацијата на ветерани на ОВК.

Секретар на Организацијата на воени ветерани, т.н. ОВК Фатон Кјинаку ја откри содржината на досиејата од Специјалниот суд што беа донесени во нивната канцеларија, наведувајќи дека станува збор за „комуникација“ помеѓу Специјалното обвинителство за злосторства на ОВК и Обвинителството на Белград во врска со испрашувањата за време и по конфликтот.

Според порталот „Klan Kosova“, Кjинаку тврди дека тие сослушувања во Србија биле спроведени под притисок, и дека „на испрашуваните им се заканувала смрт доколку не соработуваат“.

Тие постојано комуницираат со обвинителството на српскиот окупатор и не само овој суд, туку и УНМИК и ЕУЛЕКС соработуваа со Србија со цел да ги обвинат поранешните борци на ОВК. Знаеме дека сè што истражува Србија се прави за одредени цели. Го замоливме локалниот суд да го стори тоа, но пратениците направија голема грешка кога гласаа за Специјалниот суд. Побаравме промена на законот за овој суд поради истрагата за сите воени злосторства, изјави Кjинаку.

Говорејќи во ТВ-емисијата „Око 7“, тој рече дека досиејата биле „донесени во пакет и оставени на приемница“, по што забележале дека има документи во него.

Кјинаку изјави дека тие веднаш го пријавиле случајот во медиумите затоа што „никогаш не верувале во обвинителството или меѓународната правда“.

Тој тврди дека тогаш им соопштиле на истражителите на Специјалниот суд кои дошле во канцеларијата што се случило.

Сметавме дека е провокација. Дадовме три примероци на медиумите, а една зачувавме за Обвинителството на Косово, додаде тој.
На прашањето каква е содржината на овие досиеја, тој повтори дека станува збор за сослушувања и комуникација на Специјалното обвинителство со колегите од Србија, кои сакаа да сослушаат некои сведоци, како и за годините 2008, 2009 и 2015 година.

Патем, споменатата документација, за која приштинските медиуми наведуваат дека се „досиеја за злосторства во Косово и Метохија, кои содржат и имиња на сведоци“, според претходните тврдења на официјални лица на Организацијата на ветерани на ОВК, до таа организација била доставена од непознато лице.

Во пакетот со, наводно, 4.000 досиеја, имало и писмо со порака дека наскоро ќе пристигнат уште 7.000 такви досиеја.

Приштинските медиуми објавија фотографии од споменатата документација, кои покажуваат дека станува збор за претежно барања на Специјалниот истражен тим (СИТФ, кој го наследи Специјализираното обвинителство) за соработка и доставување информации до Белград и Приштина, пишува Спутник.