Корона – бидете внимателни ако бевте на одмор во Хрватска, е насловот на австрискиот Хојте, а под него фотографија од ноќен бар во Макарска.

Наведено е дека голем број на луѓе кои се вратиле на одмор во Хрватска се позитивни на коронавирус а се додава и дека дури и вработени во овој ноќен бар се заразени.

- Сите што беа на одмор во Макарска се советувани, пишува Хојте, да го следат нивното здравје. Австрискиот портал Нахрихстен во насловот ги наведе  информациите дека шест лица биле тестирани на коронавирус, кои летувале во градот близу Биоково, кои испаднале исто така, позитивни.

Порталот „Типс“ ги пренесува истите вести, а таа информација се појави на телевизија, така што Хрватска, Далмација, како и самата Макарска, добија негативен публицитет на австрискиот пазар, од каде сè уште имаме значителен број гости.

Имено, Австријците бележат повеќе од 113 илјади ноќевања во округот Сплит-Далмација во јуни годинава, што е 45% во однос на минатата година, а во август, кој ги надмина сите очекувања, тие бројки се уште поголеми.

Дражен Немчиќ, заменик градоначалник на Макарска вели дека разговарале со сопствениците на клубовите минатиот петок и побарале од нив да започнат со работата на затворените делови на клубовите.

Тој наведува дека дури и автриската амбасада побарала извештај, но како што додава туристите се задоволни.

- Со оглед на тоа што во моментов имаме 70 проценти од туризмот од минатата година и општата гужва, невозможно е да се остане на нула. Доброто е што младите обично немаат никакви симптоми - рече тој и  верува дека нема да има поголеми проблеми.

Што се однесува до заразениот персонал во клуб на Макарска, тој вели дека тоа е работа на епидемиолозите.

Раководителот на седиштето на округот, Лука Бршиќ, вели дека не може точно да се тврди дека сите се заразени само во клубовите, тешко е да се утврди, особено затоа што многу луѓе се заразени без симптоми.

- Ако ова е кампања против Хрватска, не верувам, не сум поддржувач на вакви теории, но гласините што се шират спонтано и некоја позитивна конкуренција секако имаат свое влијание. Најдоброто е живиот збор на нашите гости и тие, верувам, ќе пренесат добро искуство затоа што најдобро гледаат како функционира системот овде - заклучува Бршиќ.

 

Најчитани вести