Покрај првото остварување („Луди години“ во 1977 година), сите други сценарија за познатата „Династија“ ги напишал Јован Марковиќ и со тоа станал главен виновник што семејството на Жика Павловиќ и неговиот пријател Милан Тодоровиќ не се тргнаа од малите екрани.

За само осум години (од 1980 година), тој ја водеше југословенската публика преку филмовите „Дошло доба да се љубав проба“, „Љуби љуби ал главу не губи“, „Каков дедо, таков внук“, „иди ми дојди ми“ , „Што се згоди кад се љубав роди “, „Жикина Династија“, „Втора Жикина династија “ и „Луди години“.

Главниот продуцент, Јован Марковиќ, е татко на историчарот Предраг Марковиќ, поеттесата и драмска писателка Милена и дедо на младата актерка Миона, ќе биде „духовниот татко“ на новиот проект „Луда година“, напишан од неговата ќерка Милена Марковиќ. .

Како од оваа временска дистанца може да се објасни популарноста на серијата и нејзините херои?

- Кога ги создадовме, тоа не го имавме на ум. Сакавме да направиме комерцијален филм што ќе биде прифатен и гледан, рече Јован на самиот почеток на разговорот: Ги гледав сите достигнувања повторно неколку пати и во основа ми стана јасно зошто се популарни. Сите приказни се многу живи, едноставни и скромни. Најважно е што тие се прифатени од сите генерации, без негативни реакции.

Нивниот хумор е едноставен и без злоба.

- Не се намалува вредноста на сатиричните и другите компоненти, но важно е да не се комплицираат работите. Гледав некои од нашите нови комедии и мислам дека претенциозноста е нивниот проблем ... Едноставноста и топлината ни донесоа голем број гледачи, па дури и трајна важност. Во срцето на приказната е трајна шема: господин од една страна и селанец од друга страна кој победува со својата генијалност. Вечна тема е исто така конфликтот на генерациите. Некогаш последиците од овој конфликт можат да бидат трагични, но јас го зедов од најневизорната страна. Да ве потсетам на сцената кога Жика (Хидра) му вика на својот син затоа што не се врати дома цела ноќ. Тие се караат, тој дури го вади појасот за да го претепа. И што прави Жика кога останува сам во просторијата? Тој се смее и вели: Цел е на мене! Тој мора да биде малку патријархален, но всушност му е драго што неговиот син е таков, додава Јован.

Тој исто така сакал да се откаже од продолжението, но:

- Секој ден, тимот се собираше во Домот на синдикатите, пиеше кафе и чекаше што ќе се случи. Потоа се случуваше да јас и Гидра се најдеме кај  Бата во Корашица. Приказната за волја или не ќе започне, на крајот, се обложивме на две јагниња дека ќе го напишам сценариото за една ноќ! Порано или подоцна двајцата ја викнаа нашата пријателка и соработничка Мира Лукиќ која имаше електрична машина. Вечерта Бата ги стави јагнињата на ражен, наутро носам 140 напишани страници, а Гидра - го плати облогот. Сè уште се забавувавме, сценариото беше испратено до тимот. Кога се вратив во Белград следниот ден, снимањето беше веќе закажано! Објектите останаа исти, не беа потребни подготовки. Така се созде „Втората жикина династија, заклучи Марковиќ.

Најчитани вести