Антитела или имуноглобулини се протеини,  кои имаат форма на буквата y, а нивната улога е да ги препознаат и да ги врзат напаѓачите на нашиот организам - вируси, бактерии, габи или паразити, токсини. Поради инфекција со Ковид-19, фокусот е ставен на имуноглобулините IgM и IgG, и еве што ни го кажува нивното присуство во крвта.

Антителата настануваат за да се одбрани телото од натрапниците - вируси, бактерии, габи или паразити, разни токсини и други супстанции што го загрозуваат.

Д-р Ивана Церовина Ѓуриќ, општ лекар, открива што се антитела и каква е нивната улога во нашето тело.

- Антителата или имуноглобулините се протеини во форма на y, а нивната улога е да ги препознаат и да ги врзат надворешните напаѓачи со нашето тело. Постојат пет класи на имуноглобулини кои малку се разликуваат по улогата и формата, а тоа се IgA, IgM, IgG, IgE и IgD - вели д-р Церовина Ѓуриќ.

Имуноглобулините на IgA можат да се најдат во разни секрети како што се плунка и мајчино млеко, IgM и IgG циркулираат во крвта и одат во органи, IgE се создава при алергиска реакција, а имуноглобулините со IgD се уште една енигма. Тие се наоѓаат во крвта во мали количини и сè уште не сме доволно сигурни каква е нивната улога. IgM и IgG во крвта ја откриваат фазата на инфекцијата.

Серолошки тестови за Ковид-19 откриваат присуство на антитела IgM и IgG во крвта, што укажува дека пациентот е болен или имал ковид-19.

- Поради инфекција со Ковид-19, фокусот е ставен на имуноглобулините IgM и IgG. Антителата на IgM се појавуваат на седмиот до десеттиот ден од инфекцијата и тие се првиот одговор на инфекција. Антителата на IgG се произведуваат од десеттиот до четиринаесеттиот ден од инфекцијата и всушност го претставуваат нашиот долготраен имунитет против тој напаѓач. Ако серолошките тестови на крвта покажуваат антитела на IgM, а не IgG, тоа значи дека инфекцијата е во тек и дека IgG антитела сè уште не се формирани - објаснува д-р Ѓуриќ и додава дека ако се најдат двата типа на антитела, веројатно сте во втора или третата недела по почетокот на инфекцијата.

Ако антителата на IgM се негативни, а антителата IgG се позитивни, тоа значи дека сте преживеале од инфекцијата и дека е создаден имунитет.

- Морам да споменам дека долгорочниот имунитет е различен во зависност од видот на напаѓачот. Трае со години за некои инфекции, а само за неколку месеци за некои - истакна таа

Најчитани вести