На интернет се води во*на со петиции поради границата на Косово бидејќи американската компанија "Epl" на својата апликација "Epl maps" го прикажала Косово во границите на Србија.

На платформата "Change.org" набрзо се појавила петиција Косово да се ограничи како независна држава, со назнака “Ставете го Косово на Epl mape".

Петиција со околу 11.000 потписи во петокот е објавена на интернет. После тоа на Фејсбук осамнала петиција дека Косово не мапата ќе остане како дел од Србија.

“Ве молиме да го задржите овој начин на прикажување на Косово на “Епл мапите“. Моментално корисниците можат Косово да го видат на “Епал мапите“ како дел од Република Србија, Косово е покраина во Србија“, пишува меѓу другото во контрапетиција.