Меѓународните аналитичари се согласуваат во овој момент дека БДП на Унгарија во 2020 година значително ќе опадне, проследено со силен поврат следната година.

Според Морган Стенли, унгарскиот БДП ќе се намали за 6,7% оваа година, но повторно ќе се врати следната година и ќе донесе раст од 4,6%. Аналитичарите на Морган Стенли исто така додаваат дека траекторијата за раст на унгарскиот БДП сепак ќе биде одредена од домашната потрошувачка, бидејќи инвестициите веројатно ќе заживеат во втората половина на 2021 година. Можеби попозитивно, априлските блокирања имаа мало влијание врз градежниот сектор, заклучува анализата.

Според неодамна објавената анализа на ЈП Морган, Унгарскиот БДП ќе падне за 6,3%. Нивната анализа покажува дека унгарското, романското и турското индустриско производство најмногу страдало од кризата со коронавирус досега. Во Унгарија и Романија, покрај производството на автомобили, и другите индустрии, исто така, остро опадна.

Трговија на мало во Унгарија, сепак, не се врати како на други места во регионот. Во споредба со рецесијата 2008-2009, ЈП Морган истакнува дека унгарската влада спроведувала најниска стапка на дополнителен фискален стимул, но сепак е подобро отколку во 2009 година, кога мерките за штедење дополнително ја продлабочија рецесијата.

Според „Фич рејтингс“, економијата на Унгарија ќе се намали оваа година со стапка што не се забележува од светската финансиска криза во 2008 година, но треба да се врати следната година. Во нивната регионална прогноза, агенцијата очекува реалниот БДП да падне за 5,9% оваа година како резултат на шокот на коронавирусот, но предвидува 5,4% реален раст за 2021 година. Економијата почнува да се опоравува од веројатно мала точка во април, кога беа мерките за заклучување на нивниот врв. Производството на возила се зголемува и индикаторите за доверба се оживуваат, забележува Фич.

Покрај тоа, минатата недела, Мудис предвидуваше дека економијата на Унгарија ќе склучи напредува за 4,8% во 2020 година заради кризата со коронавирус. Агенцијата за рангирање, сепак, предвидува закрепнувањето да започне веќе во втората половина од годината и става раст на БДП од 2021 година на 4,0%.

Најчитани вести