Луѓето кои немаат симптоми на коронавирус ретко ја шират инфекцијата, изјави неодамна епидемиологот на Светската здравствена организација, Марија Ван Керхов.

„Врз основа на податоците што ги имаме, се чини дека е реткост човек без симптоми да го пренесе вирусот на друго лице“, рече таа.

Ван Керч истакна дека СЗО прима извештаи од земји, кои, како што изјави, детално ги следат контактите на заразените, вклучително и асимптоматски случаи.

Таа додаде дека тие земји не откриле дека преносот ќе продолжи.

Ван Керхов рече дека луѓето кои немаат симптоми на Ковид-19 често развиваат лесна форма на болеста, пренесува Си-Ен-Ен.

Во исто време, таа повтори дека коронавирусот се шири низ капки, што може да се ослободат кога некој кашла или кивање.

„Ако навистина ги следевме сите симптоматски случаи, ги изолиравме овие случаи, ги следевме контактите и ги карантиравме тие случаи, ние драстично ќе го намалевме преносот“, рече Ван Керч