Растот на платите за полно работно време во Унгарија застана на 7,8 проценти споредено година на година во април, покажуваат податоците објавени од Централниот завод за статистика (КСХ) во вторникот.

КСХ рече дека економското влијание на кризата со коронавирус придонесе за забавување на растот на платите.

Растот на платите забави веќе петти месец по ред.

Во апсолутни услови, просечната бруто-месечна плата изнесуваше 400.200 форинти (1.100 евра). Просечната нето-плата изнесува 266.100 форинти (746 евра).

Најчитани вести