Заменик претседателката на СДСМ, Радмила Шекеринска, најави дека со четвртиот пакет економски мерки е предвидено картичките за купување домашни производи кои сега беа на располагање на одредни категории на граѓани да опфатат уште две групи и тоа невработени лица, кои не се пријавувале секој месец во агенцијата за вработување, и втората категорија ќе бидат сите пензионери, со пензии под 15.000 денари.

Шекеринска најави и зголемување на минималната плата.

„Според сегашното темпо на зголемување на минималната плата и земајќи предвид дека за време на епидемијата успеавме минималната плата да ја зачуваме на исто ниво, целта ни е минималната плата во следниот четиригодишен период да порасне на 20.000 денари, изјави носителката на кандидатската листа на коалицијата „Можеме“ во изборната единица 5, заменик претседателката на СДСМ Радмила Шекеринска во Дебар.

Таа додаде дека заедно со минималната плата ќе расте и просечната плата и дека целта е на крајот на мандатот таа да изнесува 34.000 денари.

„За да го постигнеме ова ќе ја зголемиме финансиската помош која што ќе ја насочиме кон наиште компании. Тие ќе можат да сметаат на 600 милиони евра поддршка, од кои 300 ќе влегуваат од државниот буџет, а 300 од европските фондови, а 2,2 милијарди евра ќе се насочат во јавни инвестиции“, нагласи Шекеринска.

извор: Makfax

Најчитани вести