Научниците откриле дека новата инфекција со коронавирус може да биде опасна за ќелавите мажи. Експертите веруваат дека за оваа категорија луѓе со заболувањето ќе има сериозни последици.

Според професорот на универзитетот Браун, Карлос Вамбиер, ова може да се објасни со недостаток на андроген хормонот во организмот. Група научници спровеле истражување и откриле дека андрогените придонесуваат за сузбивање на вирусот во човечкото тело.Едно од решенијата за овој проблем, според лекарите, е можноста за хормонска терапија за оние заразени со коронавирус.

Според статистиката спроведена од експерти во Шпанија, 79% од ќелавите мажи со Ковид-19 починале.