Сите ја паметиме Уснија Реџепова која беше вистинска легенда на народната музика и една од најголемите ѕвезди. Ниту една прослава не можеше да се замисли без нејзините песни.

Таа започна да се занимава со музика во раните шеесетти години, а нејзината кариера траеше со истата ревност до почетокот на 2000-тите. Популарност и донесе улогата на Коштана во претставата со исто име на Раша Плаовиќ, која се засноваше на делото на Борислав Станковиќ. Претставата беше на репертоарот на Народниот театар во Белград цели 25 години, а Уснија ја играше Коштана повеќе од 150 пати.

Самиот Јосип Броз Тито бил воодушевен од убавината на Уснија Реџепова. Таа го запознала кога била поканета да забавува ловџии на неговиот имот во Караѓорѓево. По настапот, помошникот на Тито и се приближил со зборовите дека претседателот сака да ја запознае.

Покрај него, таа го воодушевила и мексиканскиот амбасадор Пленела со својот изглед и песна. Дури и Фидел Кастро, кубанскиот претседател, бил изненаден од убавината на Уснија  кога ги забавувала гостите на вечерата  која Тито ја подготвил во Бриони.

Потоа, во 1973 година, таа се запознала со љубовта на нејзиниот живот, Славољуб Шешиќ Шелета. Тие се венчале во 1978 година во Белград.

Славољуб и Уснија беа неразделни, па затоа не изненадува што неговата болест и смртта во 2013 година, ја погодија силно и беше причина да нејзината болест почне да напредува. Нејзината состојба се влошила од карциномот на белите дробови, па започнала хемотерапија. Таа почина, заборавена од сите на 1 октомври 2015 година, во големи маки.

 Дури и денес, пет години по нејзиното заминување, никој од сцената нема организирано концерт во спомен на една од најголемите и најавтентичните ѕвезди во регионот.