Суша го зафати Виетнам, можно зголемување цената на еспресото и инстант кафето на глобално ниво

24.06.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Суша го зафати Виетнам, можно зголемување цената на еспресото и инстант кафето на глобално ниво

„Виетнамската трговска берза очекува производството на кафе да се намали меѓу 10 и 16 отсто поради екстремните жештини што ја погодија земјата меѓу март и почетокот на мај“, рече Нгуен Хуу Лонг, кој одгледува кафе на плантажа од 50 хектари во Гиа Лаи, една од најдобрите провинции за производство на кафе во Виетнам.

Иако времето е подобрено во последните недели, останува нејасно дали тоа ќе помогне да се зголеми производството и да се намалат цените на зрната робуста, сортата која најчесто се среќава во еспресото и инстант кафето, чиј најголем светски производител е Виетнам.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата