Седум години не одел на работа, АМА ПЛАТА ЗЕМАЛ

4.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Седум години не одел на работа, АМА ПЛАТА ЗЕМАЛ

Човек кој бил вработен како мајстор во дом за деца во Загреб не одел на работа седум години и за тоа време ја земал целата плата.

Но, на работодавачот ќе треба да му плати вкупно 137.000 евра отштета, одлучил судот.

По неколку опомени од работодавачот кој бил незадоволен од неговата работа, мајсторот наместо да се поправи, ја тужел институцијата каде што работел тврдејќи дека бил сексуално вознемируван и дискриминиран по разни основи.

Случајот се случил во ноември 2012 година, кога престанал да оди на работа, а работодавачот му исплатил целосна плата и јубилејни бонуси седум години, до декември 2019 година.

Според хрватскиот портал Даница, во тој период му биле исплаќани просечни месечни бруто износи од околу 10.700 куни. Бидејќи не успеал да докаже на суд дека работодавачот сексуално го вознемирувал, омаловажувал, потценил и дискриминирал, судот ја отфрли тужбата на надзорникот во октомври 2019 година.

Откако по седум години се појавил на работа, добил отказ што го смета за неоправдано и повторно ја тужел компанијата.

Истовремено, домот го тужел занаетчијата затоа што одбил да му ги врати парите исплатени како плата за седумте години кога не се појавил на работа.

Судијата неодамна одлучи дека човекот мора да му плати на својот поранешен работодавец повеќе од 1 милион куни, односно околу 137.000 евра: 119.000 евра за бруто плата и 18.400 евра за судски трошоци. Пресудата не е обврзувачка и мажот може да се жали. Доколку загуби, вкупната отштета би можела да достигне сума од 150.000 евра.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата