Речиси 20 милиони деца во ЕУ изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост

27.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Речиси 20 милиони деца во ЕУ изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост

Како што јави специјалниот известувач на МИА од Брисел, во споредба со 2021 година процентот на деца изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост бележи раст 0,3 процентни поени. 

Гледано по земји, најголем процент на деца во оваа ризична категорија има во Романија и тоа од 41,5 отсто, пред Бугарија со 33,9 и Шпанија со 32,2 проценти. 

Од друга страна, најмал процент на деца изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост има Словенија од 10,3 отсто, по што следуваат Чешка со 13,4 и Данска со 13,8 проценти. 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата