Ова се НАЈДОБРИТЕ ЗЕМЈИ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ: Американците одлучуваат да одат таму

18.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Ова се НАЈДОБРИТЕ ЗЕМЈИ ЗА ПЕНЗИОНЕРИТЕ: Американците одлучуваат да одат таму

Истражувањето спроведено меѓу 17.000 испитаници покажало дека Американците ја сметаат Швајцарија за најдобра земја за минување на златното доба.

Исто така, според резултатите, станува збор за Американци кои често се одлучуваат да ја поминат староста надвор од својата земја од повеќе причини, меѓу кои најважни се помалите животни трошоци, подобра здравствена заштита, пријатна клима итн.

Швајцарија на прво место

Според мислењето на најголемиот број испитаници за потребите на ова истражување, Швајцарија може да им понуди најмногу на американските пензионери, благодарение на тоа што има „пријателски“ даночен систем, но и затоа што е правна држава во која граѓаните знаат на што можат да сметаат. Исто така, има високо развиен и достапен здравствен систем.

На второ место е Португалија, каде што трошоците за живот се значително пониски отколку во САД и која има пријатна клима. По неа е Австралија поради географските привлечности и пријателското население, а на неа е Нов Зеланд, кој генерално важи за „среќна и безгрижна“ земја.

На петтото место е Шпанија, со умерена клима, многу културни содржини и програмата „златна виза“, која им овозможува на богатите пензионери полесно да набават хартии доколку купуваат скапи недвижнини во таа земја.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата