Еве на колку степени климатизерите трошат најмалку струја

8.07.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Еве на колку степени климатизерите трошат најмалку струја

На овие работи треба да обратиме внимание ако сакаме да се разладиме најефикасно.

Во текот на летните месеци, во домовите клима уредот е вклучен преку цел ден за да обезбеди пријатна температура. Сепак, овој уред троши значително количество електрична енергија, но доколку се користи ефикасно, може значително да се намали потрошувачката на истата, а со тоа и сметките да ни бидат помали.

Клима уредите најефикасно работат кога се поставени на максимална јачина, наместо да работат наизменично со помали брзини за да одржуваат константна температура во текот на денот. Освен што поефикасно ќе ги разладат просториите, климатизерите кои работат со максимална моќност подобро ја отстрануваат влагата од воздухот.

Еве како да заштедите пари додека работи клима уредот

Еден од клучните совети за заштеда на енергија е да го поставите термостатот на повисока температура. Разликата помеѓу внатрешната и надворешната температура не би требало да надминува 8 °С. Секој степен повисок на термостатот може да ја намали потрошувачката на енергијата на клима уредот за 3 до 5 проценти.

Се препорачува да го поставите термостатот на 26 °С или повеќе кога нема никој дома.

Покрај прилагодувањето на термостатот, користењето на клима уред со прилагодлив термостат овозможува автоматско прилагодување на саканата температура во просторијата, што може дополнително да ја намали потрошувачката на енергија, пишува „The Conversation“. Современите модели често имаат вградени тајмери ​​кои овозможуваат програмирање на работата на уредот според потребите на корисникот.

Еве што друго може да биде корисно за ладење на просторот

Вентилаторот исто така може да биде корисен бидејќи, иако не ја лади директно просторијата, создава чувство на свежина преку струење на воздухот. Ова овозможува термостатот на клима уредот да се постави на повисока температура, па така дополнително ќе ја намалите потрошувачката на енергија. Се препорачува да го исклучите вентилаторот кога нема никој дома за да избегнете непотребно трошење електрична енергија.

Покрај тоа, садењето грмушки долж јужната и западната страна на куќата може да го намали акумулирањето топлина во текот на денот, што исто така помага во одржувањето на пониска температура во просториите.

Конечно, едноставен начин за природно ладење на просториите е да користите провев со отворање на прозорци. Со отворањето на прозорците во различни периоди од денот, можете оптимално да создадете пријатно струење на воздухот без непотребна загуба на енергија.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата