Банка на Англија: Вештачката интелигенција нема да доведе до губење на работни места

23.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Банка на Англија: Вештачката интелигенција нема да доведе до губење на работни места

„Јас сум економски историчар, пред да станам централен банкар. Економиите се прилагодуваат, работните места се прилагодуваат, а ние учиме да работиме со тоа. И мислам дека луѓето со машини имаат подобри резултати од самите машини“, изјави Бејли за Би-Би-Си.

Изјавата на Бејли доаѓа откако најновата економска проценка покажа дека компаниите од Велика Британија кои инвестираат во вештачка интелигенција се очекува да забележат добивки во ефикасноста и резултатите. Употребата на вештачка интелигенција се очекува да обезбеди предност во продуктивноста во повеќе сектори.

Сепак, бароницата Стоуел од Домот на лордовите предупреди дека Велика Британија ризикува „да ја пропушти златната треска за вештачка интелигенција“ доколку не дејствува брзо.

Извештајот на Комитетот за комуникации во Домот на лордовите се фокусира на главните јазични модели и алатки како што е ChatGPT. Извештајот повика на ажурирање на законите за авторски права и ја повика владата да обезбеди јасност за регулативата за вештачка интелигенција - предупредувајќи дека премногу регулација може да го попречи развојот на вештачката интелигенција во земјата.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата