Цените на недвижностите во САД на 11-годишен минимум, продажбата паѓа: Зошто?

20.05.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Цените на недвижностите во САД на 11-годишен минимум, продажбата паѓа: Зошто?

Продажбата на домови во САД падна во април втор месец по ред, при што цените на куќите забележаа најголем пад од 2012 година, се наведува во извештајот на Националната асоцијација на продавачи на недвижности.

Продажбата покажа одредена динамика, зголемувајќи се во февруари по цела година на пад поради зголемените каматни стапки, но тој момент оттогаш се олади.

Во април, продажбата на станбени имоти, кои вклучуваат домови за едно семејство, градски домови, станови и задруги, падна за 3,4 отсто во однос на март. Исто така, продажбата паднала за 23 отсто во споредба со пред една година.

Априлскиот пад на продажбата покажа дека пресвртот во февруари, кој стави крај на најдолгата серија на рекордни падови на продажбата на станови од месец на месец, беше краткотраен. Каматните стапки се зголемија во февруари и се притиснаа на 7 отсто во март.

Додека сите четири главни региони во САД регистрираа месечен и годишен пад на продажбата, падот беше сè уште поголем во областите со највисоки цени кои забележаа најголеми зголемувања на цените во последниве години.

Продажбата во североисточниот и средниот запад е намалена за 1,9 отсто во однос на март, додека продажбата на југот е намалена за 3,4 отсто, а продажбата на Запад е намалена за 6,1 отсто во однос на претходниот месец. На годишна основа, продажбата на Запад падна за неверојатни 31 отсто.

Добри вести за потенцијалните купувачи, цените на куќите продолжуваат да паѓаат. Просечната цена за сите видови станови во април беше 388.800 американски долари, што е за 1,7 отсто помалку отколку во април 2022 година. Ова е најголем пад на цените на куќите од јануари 2012 година.

– Падот на цените се случува во области каде има одлив на луѓе, каде што е забележлив силен пораст на трошоците за живот – сметаат експертите.

Фото: Matt Rourke

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата