ТЕЛЕКОМИТЕ СЕ ВО СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ЦЕЛИОТ РЕГИОН

Работниците на А1 ОДАТ НА ПРОТЕСТ: „Живееме на работ на сиромаштија! Ќе ви откриеме колку ни се платите“

13.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Работниците на А1 ОДАТ НА ПРОТЕСТ: „Живееме на работ на сиромаштија! Ќе ви откриеме колку ни се платите“

Поради ниските плати во А1 Хрватска, една од водечките телекомуникациски компании, и одбивањето на менаџментот да преговара за зголемување на платите и колективен договор, Хрватскиот синдикат за телекомуникации (ХСТ) најави протест на работниците на А1, кој ќе се одржи на Светскиот Ден на пристоен работен ден, пред канцеларијата на А1 на улица Гајева во центарот на Загреб.

Сакаме да го најавиме протестот на работниците на А1 Хрватска, кој ќе се одржи на Светскиот ден на пристојната работа, 7 октомври во 11 часот во Загреб на улица Гајева пред продажниот центар А1, рече на прес-конференција, Весна Мамиќ, претседателка на Хрватскиот телекомуникациски соју, а пренесе ХРТ.

„Работиме и живееме на работ на сиромаштија“

Можете ли да замислите дека во една од најпрофитабилните компании во Хрватска, А1, која од 1 јули ги зголеми цените на услугите за граѓаните на Република Хрватска за 8,5%, раководството одбива да преговара за зголемување на платите на работниците. А тие плати се на ниво од 590 евра во најниската плата во која се вработени околу 400 работници или 20 отсто од работниците во компанијата, рече таа, објаснувајќи зошто протестот е наречен „Работиме и живееме на работ на сиромаштија“.

Таа додаде дека нема потреба да се зборува за тоа колку е мизерна таа плата, бидејќи, вели, на сите им е јасно дека со 590 евра не може да се живее достоинствено.

– За споредба сакам да кажам дека кошницата што ја објави Министерството за финансии е 975 евра. Значи, платата од 590 евра е апсолутно недоволна за достоинствен живот на работниците и нивните семејства, рече Мамиќ.

„Повеќе од 70 отсто од работниците во А1 имаат плата пониска од просечната во Хрватска“

– Јасно е дека работниците се крајно незадоволни. Токму затоа пред една година инициравме преговори за Колективниот договор и за жал по 10 одржани состаноци не мрдавме подалеку од почеток. Администрацијата упорно на различни начини го опструира почетокот на преговорите, иако ние ги дадовме нашите барања, рече таа и ги презентираше клучните барања.

-Бараме платите да се приспособат на трошоците за живот, бараме зголемување на минималните плати во најниската платежна оценка од 590 на 690 евра и бараме да се исполнат сите постоечки права што ги имаат работниците од А1 Хрватска во моментов е склучена со колективен договор, бидејќи тоа е единствената гаранција дека работодавачот нема еднострано да ги менува тие права како што секогаш правел досега, истакна на прес-конференција претседателот на Хрватскиот синдикат за телекомуникации.

– Во А1 Австрија работниците имаат колективен договор, платите им се приспособени на трошоците за живот и имаат добар социјален дијалог. Затоа, го повикуваме работодавачот конечно да започне вистински колективни преговори, и што поскоро да го потпише Колективниот договор со кој ќе се регулираат правата и платите на работниците на А1 Хрватска. За жал, раководството на А1 Хрватска не се согласува со тоа и не принудува на улица“, објасни Весна Мамиќ и додаде дека странските сопственици со години се збогатуваат на сметка на хрватските работници и нивниот животен стандард.

Извор: Јутарњи

Фото: Јутарњи

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата