Неверојатно: ТОЈОТА ГО ЗАПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО ЗАРАДИ ЕДЕН ХАРД ДИСК! И загуби 350 милиони долари

10.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Неверојатно: ТОЈОТА ГО ЗАПРЕ ПРОИЗВОДСТВОТО ЗАРАДИ ЕДЕН ХАРД ДИСК! И загуби 350 милиони долари

Полн хард диск може да биде непријатна работа, но кога тоа ќе и се случи со Toyota, тогаш зборуваме за огромна штета, која се мери во стотици милиони долари. Зборуваме за настан на крајот на август кога од тогаш непознати причини производството беше прекинато во сите 14 фабрики на Тојота во Јапонија.

Првата претпоставка за многумина беше недостатокот на електронски чипови, што се покажа како најчеста причина за прекин на производниот процес. Ова е внатрешен проблем, и тоа е сосема неочекувано.

Во Тојота, причината беше компјутерски диск. За потсетување, утрото на 29 август, производството беше прекинато во некои погони, а до вечерната смена на дури 28 линии во сите 14 погони, вклучувајќи ги Lexus, Daihatsu и Hino.

Тојота вршеше редовно одржување претходниот ден и податоците беа уредно архивирани. И тогаш во одреден момент системот престана да работи откако се појави грешка предизвикана од недоволен простор на дискот. А бидејќи не можеше да се направи резервна копија, Тојота мораше да го прекине производството.

Производството започна дури следниот ден откако податоците беа префрлени на друг сервер, што ја чинеше Toyota огромни 356 милиони долари.

Имено, во еден ден се произведуваат околу 13.500 автомобили, колку изгуби Toyota, пишува AutoNevs Europe.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата