КРИТОВАЛУТИТЕ СЕ КОЦКА? Сакаат вложувањето во криптовалути да се регулира како обложување

17.05.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
КРИТОВАЛУТИТЕ СЕ КОЦКА? Сакаат вложувањето во криптовалути да се регулира како обложување

Тргувањето со криптовалути во ОК треба да биде регулирано како форма на коцкање, а не како финансиска услуга, според тамошните експерти, бидејќи луѓето кои „се обложуваат“ на цените на таквите средства „треба да бидат свесни дека сите нивни пари може да бидат изгубени“.

Ова е ставот на собраниската комисија за трезор по новата истрага за оваа индустрија. Владата мора да избегне трошење премногу пари на даночните обврзници преку технолошки иновации како што се дигиталните токени, пишува Гардијан.

Како и коцкањето, тргувањето и инвестирањето во криптовалути може да предизвикаат зависност, заклучија пратениците. И додека основната блокчејн технологија може да биде од корист за пошироката индустрија на финансиски услуги, процесот на обложување на цената на средството како биткоинот може да резултира со тоа потрошувачите да изгубат суми на пари кои ќе го променат животот.

– Јасно е дека е потребна ефективна регулатива за да се заштитат потрошувачите од штета, како и да се поддржат продуктивните иновации во индустријата за финансиски услуги во ОК. Сепак, без внатрешна вредност, огромна нестабилност на цените и без видлива социјална добра поддршка, тргувањето со криптовалути како што е Биткоин е повеќе како коцкање отколку финансиска услуга и треба да се регулира како таква – рече Хариет Болдвин, конзервативна пратеничка и претседател на Комитетот за трезор/

Таа додаде дека со „обложување“ на овие токени, потрошувачите треба да бидат свесни дека сите нивни пари можат да бидат изгубени“.

Комитетот за финансии рече дека третирањето на трговијата со криптовалути или инвестирањето како финансиска услуга ризикува да создаде „ефект на хало“ што може да ги наведе потрошувачите да веруваат дека индустријата е „побезбедна отколку што е“ или дека се заштитени од финансиска загуба кога не се.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата