Кој е најдобриот начин за купување СТАН ВО ГЕРМАНИЈА?

10.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Кој е најдобриот начин за купување СТАН ВО ГЕРМАНИЈА?

Доколку сакате да купите ваш стан во Германија, идеално е да имате сопствен инвестициски капитал. Според банките, нивниот придонес треба да биде помал, како и висината на станбениот кредит.

Кога купувате сопствен имот во Германија, важно е да имате што е можно поголем капитал. Така, идните сопственици на станови се во поповолна положба на стартот.

Потрошувачите кои размислуваат да станат сопственици на куќи во блиска иднина треба да го следат ова правило.

Банките сметаат дека има смисла да се има стабилна финансиска позадина.

На потрошувачите им треба помалку кредит

Штом потрошувачите ќе одлучат дали сакаат да купат куќа или стан, треба да се разјасни следното фундаментално прашање: Колку навистина имате капитал?

Според банкарите, колку е поголемо учеството на капиталот, толку помалку кредити се потребни за финансирање на имотот.

Веб-страницата на Volksbanken Raiffeisenbanken (VRR) исто така наведува дека повисокиот капитал претставува сигурност за давателот. Ова ја зголемува веројатноста за отплата на ратата на кредитот.

По правило, тоа им користи и на потрошувачите, кои обично треба да плаќаат помала камата, пишуваат германските медиуми.

Еве колку пари ви требаат

Според VRR, од 20 до 30 отсто од вкупните трошоци за купување стан треба да бидат покриени од сопственичкиот капитал во 2023 година. Меѓутоа, ако имате значителен месечен приход или друга сигурност, процентот може да биде помал.

Патем, капиталот не значи само заштеда под перница или на сметка.

Според VRR, овој капитал вклучува животно осигурување, веќе купени недвижности и земјиште и хартии од вредност.

Идните сопственици на имот можат да аплицираат за хипотека

Потрошувачите со добри вештини можат да аплицираат и за хипотека, која пак може да се користи како капитал.

Како што е дополнително објаснето на веб-страницата на VRR, хипотеката во принцип може да „покрие до 15 проценти од износот на заемот“.

Патем, купувањето недвижен имот без капитал повлекува поголем ризик, но тоа не е сосема невозможно. Но, пред тоа се советува да се контактира со банкарски советник за финансии, пишуваат германските медиуми.

Извор: Fenix-magazin

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата