Во кантонот Сараево е прогласена епидемија на морбили

10.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Во кантонот Сараево е прогласена епидемија на морбили

Во документот се наведени мерките што ќе се преземат за сузбивање на епидемијата.

Според соопштението, за време на траењето на епидемијата ќе се спроведуваат мерките предвидени со Законот за заштита на населението од заразни болести.

Мерките вклучуваат едукација за превенција од заразни болести, рано откривање на изворот на инфекцијата и начините на пренесување, пријавување и изолирање на болните, хоспитализација и лекување, како и зголемена имунизација на децата, пренесува Klix.ba.

Ова не е првпат во Босна и Херцеговина да се прогласува епидемија на морбили, со оглед на тоа дека претходно беше прогласена во Тузла и Бјелина. 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата