Србија воведе задолжително носење маски

18.09.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Србија воведе задолжително носење маски

Работната група на Министерството за здравство за справување со состојбите од пандемијата ковид 19 на седницата одржана во Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ даде препораки за справување на ниво на примарна здравствена заштита, институциите, како и во однос на носењето маски во здравствените установи и вакцинацијата.

Беа дадени препораки на ниво на примарна здравствена заштита, на ниво на болнички институции и во однос на вакцинацијата.

На ниво на примарна здравствена заштита:

• Важноста на тестирањето на пациентите со знаци и симптоми на акутна респираторна инфекција, првенствено и особено оние кои имаат ризик фактори за развој на тешка клиничка слика.

• Тестирањето за корона вирусот е задолжително за сите вработени во здравствените установи доколку имаат симптоми на акутна респираторна инфекција и нивна задолжителна контрола и тестирање по инфекција.

• Задолжително е тестирање на контакти со лица кои се позитивни на Ковид 19 во здравствените установи, согласно важечките Стручно-методолошки упатства за справување со состојбите од пандемијата COVID-19.

На ниво на болнички институции:

• Тестирањето на пациентите како услов за хоспитализација останува исто, согласно важечките Стручно-методолошки инструкции за справување со состојби на пандемијата на ковид 19.

• Тестирањето е неопходно за прием на хематолошки и онколошки одделенија, како и геријатриски одделенија и одделенија каде се лекуваат пациенти со примарна и тешка имунодефициенција.

• Неопходно е да се тестираат сите пациенти кои имаат симптоми и знаци на акутна респираторна инфекција, во моментот на прием на болничко лекување

• Забраната за посети во болниците е одговорност на Комисијата за превенција од болнички инфекции на секоја здравствена установа.

• Комисиите за превенција од болнички инфекции во здравствените установи се должни во наредните 7 дена да ја проценат епидемиолошката состојба во нивната установа, да предложат мерки и да продолжат редовно и континуирано да ја следат епидемиолошката состојба во здравствената установа во соработка со територијално надлежен институт/ од Институтот за јавно здравје, а согласно важечкото Стручно-методолошки упатство за справување со состојбите од пандемијата на ковид 19.

Работната група зазеде став дека е неопходно да се носат заштитни маски во сите здравствени установи.

Во однос на капацитетот на болниците за сместување хоспитализирани пациенти заболени од Ковид 19, Работната група смета дека засега не е потребно дополнително проширување на капацитетите.

„Ќе се следи епидемиолошката состојба и соодветно на тоа, Работната група навремено ќе реагира и ќе даде насоки за воведување на потребните промени“, велат од Институтот „Батут“.

Што се однесува до вакцинацијата против Ковид 19, таа се спроведува во согласност со препораките на Стручната комисија за имунизација и во согласност со Стручно-методолошките упатства на Институтот за јавно здравје на Србија.

„Нагласена е важноста на вакцинацијата против Ковид 19 и сезонската вакцинација против грип (која може да се применува истовремено или во било кој временски интервал) имајќи ја предвид претстојната сезона на респираторни инфекции“, се наведува во соопштението на Институтот „Батут“, пренесува Курир.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата