Први зборови на родителите на МАСОВНИОТ малолетен УБИЕЦ од Белград!

25.05.2023
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Први зборови на родителите на МАСОВНИОТ малолетен УБИЕЦ од Белград!

М.К. и В.К. мајката и таткото на Коста Кецмановиќ (13), осомничен дека уби 9 соученици и чуварот во училиштето „Владислав Рибникар“ во Белград, а притоа рану уште шестмина, меѓу кои и наставничката по историја, прв пат јавно се огласија.

-На тој 3-ти мај завладеа вечна тишина во која неми од неизлечива болка и тага секојдневно плачеме за секое невино дете што загина и за Драган, кој со толку љубов се грижеше за децата. Длабоко и најискрено жалиме и упатуваме сочувство до секое семејство за нивната загуба, што е и наша загуба. Засекогаш во тага, семејството Кецмановиќ.

Да потсетиме, мајката  на Коста вчера била на распит во белградската полиција, а како што дознава Телеграф зборувала со часови.

Била придружувана од нејзината адвокатка Ирина Боровиќ.

„Мајката беше сослушана како граѓанин. Таа зборуваше со часови. Не е обвинета за никакви кривични дела. Таа кажа се што и беше побарано, одговараше на сите прашања. Нејзината цел, како и на сите други, е да се разреши ова, да се види што бил „проблемот“ и да се најде најдоброто решение за целата оваа ситуација. Што се однесува до приказната дека К.К. е дете на разведени родители, тоа не е вистина. Таткото и мајката живеат заедно цело време, тие не се разделени и, како што рекла мајката, тоа било хармонично семејство кое соодветно се грижело за своето дете. Исто така, изјавила дека никој не можел да претпостави дека К.К., ќе го стори делото за кое е осомничен“, рекол извор од истрагата.

Првото основно јавно обвинителство во Белград утврдува дали М.К., мајката на момчето кое го изврши масовното пукање во ОУ „Владислав Рибникар“, сторила кривично дело запуштање и малтретирање малолетно лице.

Обвинителството во понеделникот испратило барање до Полициската управа за град Белград за прибирање на потребните информации, со наредба да биде сослушана осомничената М.К., како и да се обави разговор со педагогот и психологот вработени во ОУ „Владислав Рибникар“, како и да се преземат сите други дејствија и мерки потребни за целосно утврдување на фактичката состојба.

Исто така, на Градскиот центар за социјална работа му е наложено да изврши дијагностичка проценка на функционирањето на семејството на малолетната К.К и за ова да поднесе пријава до обвинителството, како и да утврди дали претходно наведеното семејство било во евиденција на тој орган.

По поднесувањето на извештаите на Полициската управа за град Белград и Градскиот центар за социјална работа до обвинителството, јавноста без одлагање ќе биде информирана за натамошниот тек на постапката и донесените решенија.

Во спротивно, доколку се докаже дека има елементи од горенаведените две кривични дела, мајката ќе одговара пред обвинителот на споменатото обвинителство.

Таткото В.К. во притвор од 5 мај

 

Тој е во притвор во Окружниот затвор од 5 мај 2023 година според решението на Вишиот суд за кривично дело – тешко дело против општата безбедност. Тој е сослушан во Вишото јавно обвинителство и го негирал делото.

Приведениот В.К., не ги прекршил куќните правила кои важат за сите лица во притвор, ниту на кој било начин го загрозил својот живот или животот на друго лице.

Имајќи предвид дека се работи за лице во притвор, давањето други информации освен горенаведените би било прекршување на Законот за заштита на лични податоци.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата