Продолжен притворот на Тачи и Весели поради ризик од повторување на кривичните дела

21.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Продолжен притворот на Тачи и Весели поради ризик од повторување на кривичните дела

Судот во Хаг за злосторства на ОВК им го продолжи притворот на поранешните водачи на ОВК, Хашим Тачи и Кадри Весели, обвинети за воени злосторства во Косово и Албанија во 1998-1999 година, за уште два месеци.

Во решението објавено на веб-страницата на судот, расправата уште еднаш утврди дека постои основано сомнение дека Тачи и Весели ги сториле кривичните дела наведени во обвинението.

Понатаму, според судиите, постои ризик обвинетите доколку бидат пуштени од притвор да ја нарушат работата на судот, да влијаат на сведоци или да го повторат делото.

Советот го отфрли ризикот од бегство на обвинетите како причина за продолжување на притворот.

Одборот нагласи дека е утврдено дека Тачи додека бил во судски притвор „на посетителите им давал информации добиени за време на исказот на заштитените сведоци“.

„Беше забележано дека Тачи на посетителот му дал инструкции за идниот сведок на обвинителството за формата и содржината на неговото претстојно сведочење. Таквото однесување го поддржува и го зајакнува заклучокот на советот дека ослободувањето на обвинетиот би создало ризик за попречување на судењето“, се наведува во одлуката.

Што се однесува до Весели, судиите посочија дека тој, како и Тачи, „продолжува да игра значајна улога во Косово врз основа на неговите претходни позиции“ и дека додека бил на чело на разузнавачката служба ШИК, нејзините агенти „биле вмешани во заплашувањето сведоци“.

И Весели, според мислењето на комисијата, „можел да открие доверливи информации“ од притвор.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата