Потресни сведоштва на родителите, чии деца загинаа во масакрот во училиште во Белград

22.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Потресни сведоштва на родителите, чии деца загинаа во масакрот во училиште во Белград

Во Вишиот суд во Белград денеска, со сведочењето на семејствата на жртвите, продолжи судењето во граѓанската постапка против семејството Кецмановиќ, односно мајката, таткото и момчето кои убиле девет врсници и еден чувар и раниле шест други на ОУ „Владислав Рибникар“ на 3 мај.

Нина Кобиљски, мајката на убиеното девојче, денеска продолжи со сведочењето и зборуваше за Кецмановиќ и рече дека не е во ред што чувале толку оружје во куќата, како и дека не му помагале на синот кој покажувал знаци дека нешто не е во ред.

„Тој не зборува за проблемот, зема оружје, пука по главите и телата на децата и на тој начин ја лекува депресијата и фрустрацијата, како што го научил татко му“, рече Кобиљски, зборувајќи за малолетникот.

Нејзиниот сопруг Драган Кобиљски изјавил дека ќерката му била омилена и додал дека се плаши да не ги ослободат Кецмановиќи, бидејќи, како што тврдел, никогаш нема да заборават да употребат оружје.

Бојан Асовиќ, таткото на второто убиено девојче, изјавил дека и тој починал тој ден, но дека морал да продолжи да живее поради помалиот син.

Неговата сопруга Марија Асовиќ истакнала дека таа и нејзините деца на 2 мај играле „не се лути човече“ додека Кецмановиќ подготвувале молотови коктели, што укажува дека со тоа кажува многу за семејствата.

Асовиќ изјави дека не е нормално родителите на момчето да не чувствуваат одговорност и додаде дека го криеле фактот дека имале болно дете за да не го загрозат нивниот углед.

По паузата сведочеа семејствата Негиќ и Анѓелковиќ.

Тужбата ја поднеле вкупно 27 обвинители, односно членови на семејствата на жртвите од масакрот, а обвинети биле малолетниот К.К. и неговата мајка и татко.

Судот ќе одлучи по тужбеното барање и дури по завршувањето на граѓанската постапка ќе донесе одлука дали целосно или делумно ќе го прифати барањето на семејството, или евентуално ќе го одбие.

Тужбата е поднесена во граѓанска постапка за надомест на нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице, како и во име на претрпениот страв.

Со оваа тужба се бараше и паричен ануитет, односно идна исплата на одредена сума пари од денот на пресудата до издржување на условите за истата - на име идна нематеријална штета за претрпена душевна болка поради смрт на блиско лице.

Кривична постапка против таткото и мајката на момчето, како и сопственикот и инструкторот на стрелачкиот клуб каде што се сомничи дека К.К. научил да пука, додека малолетникот е кривично неодговорен бидејќи во моментот на масакрот немал 14 години. Во овој случај, судот го прифатил предлогот на Вишото јавно обвинителство во Белград и го затвориле судењето за јавноста.

Граѓански случај има и против Кецмановиќ, училиштето во кое се случил масакрот и државата Србија, а тужбата ја поднеле членовите на семејството Дукиќ, чија ќерка тогаш била убиена.

Наставничката по историја која тогаш беше тешко ранета неодамна поднесе тужба и против родителите на малолетниот К.К., објави Телеграф.

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата