Обвинети за воени злосторства поранешниот директор и двајца чувари на затворот во Приштина

15.05.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Обвинети за воени злосторства поранешниот директор и двајца чувари на затворот во Приштина

Според соопштението, еден од обвинетите во времето на војната бил директор на Окружниот затвор во Приштина.

„Специјалното обвинителство информриа дека обвинетиот Л.Ч., во својство на службено лице - директор на Окружниот затвор во Приштина, во периодот на вооружениот конфликт, поточно војната во Косово 1998-1999 година, во затворот во Приштина и одделението во Липјан, во соизвршителство со други службеници од овие затвори го сториле кривичното дело ‘воени злосторства против цивилното население’ од член 142 во врска со член 22 од ЗП на РСФЈ, сега инкриминиран по Член 144, 145, 146 и 147 поврзани со член 31 од КЗРК“, се наведува во соопштението.

За другите двајца се вели дека биле чувари во истиот затвор.

„Обвинетите П.Б и М.И., во својство на службени лица - стражари на затворот Приштина и паралелката во Липјан, за време на вооружениот конфликт, поточно војната во Косово 1998-1999 година, во затворот во Приштина и одделението во Липјан, во соизвршителство и со други службеници од овие затвори, сториле кривично дело ‘Воени злосторства против цивилното население’ од член 142 во врска со член 22 од ЗП на РСФЈ, сега инкриминиран по член 144, 145, 146 и 147 поврзани со член 31 од КЗРК“, се наведува во соопштението. 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата