Лекарите и стоматолозите во Словенија штрајкуваат петта недела по ред

12.02.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Лекарите и стоматолозите во Словенија штрајкуваат петта недела по ред

 Штрајкот на Синдикатот на лекарите и стоматолозите во Словенија, „Фидес“ продолжува веќе петта недела, објави словенечката редакција на регионалната телевизија Ен 1.

Штрајкот на лекарите и стоматолозите почна на 15 јануари.

Главна причина за штрајкот е неисполнувањето на обврските на Владата од веќе потпишаниот договор. Штрајкувачите бараат повисоки плати, а системот за плаќање да биде одделен и независен од системот на плати во јавниот сектор.

Ова е најдолгиот штрајк на лекарите и стоматолозите во историјата на Словенија, кој трае 28 дена. 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата