Косовскиот министер за заедници Горан Ракиќ е осуден на условна затворска казна од три месеци

19.06.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
Косовскиот министер за заедници Горан Ракиќ е осуден на условна затворска казна од три месеци

 Основниот суд во Приштина го осуди Горан Ракиќ на тримесечна условна казна затвор и парична казна од 1.000 евра, бидејќи во својство на министер за заедници и враќање неправилно ги приложил бараните податоци во образецот за пријавување на имотната состојба.

Пресудата ја соопшти судијката Наиме Красниќи Јашаница, откако претходно судот ја одобри спогодбата. Според таа пресуда, затворската казна од три месеци нема да се издржува доколку Ракиќ во рок од една година не стори друго кривично дело.

Во меѓувреме, Ракиќ е должен да плати казна од 1.000 евра во рок од 15 дена од правосилноста на пресудата. 

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата