ХРТ: Почнувајќи од следната година, Хрватска повторно ќе го воведе воениот рок

10.07.2024
vesnik-fb-blue
vesnik-twitter-blue
ХРТ: Почнувајќи од следната година, Хрватска повторно ќе го воведе воениот рок

Дали ќе трае два или три месеци, кој ќе има право на доцнење и колку би можело да чини сето тоа?

За ова во емисијата „U mreži Prvog“ зборуваа претседателот на собраниската Комисија за одбрана, Арсен Баук од СДП, Анте Деур од ХДЗ и воениот аналитичар професор Маринко Огорец.

Баук нагласува дека Хрватска се уште се држи до концептот на професионална армија. Како што вели, по обуката, дел од војниците кои сакаат да останат во вооружените сили ќе останат, а останатите ќе продолжат со цивилниот живот со одредени сознанија кои ќе ги стекнат за два-три месеци.

На прашањето колку млади луѓе можат да одат на воен рок секоја година и дали има капацитет за нивна обука, Деур одговори дека има капацитет.

- Верувам дека имаме квалитетни офицери и подофицери, имаме добри касарни и нема од што да се плашиме. Армијата има свој систем на работа и нема страв дека ќе биде квалитетен и во интерес на вооружените сили, но и на младите кои се заинтересирани.

Огорец смета дека сега е евидентно дека воениот рок не требало да биде замрзнат бидејќи кога некои вештини не се применуваат долго време, тогаш се јавуваат проблеми.

- Добро беше воениот рок да остане како што е. ОСРЗ има пет и пол месеци да започне нов активен воен рок, а како ќе се реализира ќе видиме, рече тој.

Тој нагласува дека за основна обука се доволни 2-3 месеци.

Баук посочи дека активирањето на воениот рок треба да влијае на зголемување на бројот на професионални војници.

- Ова е една од работите што треба подобро да ја објаснат Владата и Министерството и зошто се одмрзнува воениот рок, рече тој.

Тој рече дека Комисијата за одбрана се уште нема одржано ниту една седница по ова прашање бидејќи, како што вели, таква е динамиката на Владата.

- Она што е во медиумите е „сосема доволно“, колегата Деур и јас ќе поминуваме повеќе време во програми за воениот рок отколку што војниците ќе поминат во воениот рок“, рече тој.

Баук рече дека во доброволната воена служба недостасува бројот на регрути кои ќе се приклучат на вооружените сили.

- Вклучувањето на поголем број млади мажи и жени би ја зголемило можноста тие да станат припадници на вооружените сили, рече тој.

Претседателот рече дека недостасуваат 4.000 војници, а тој факт никој не го негираше.

- Во армијата има повеќе подофицери и офицери отколку војници. Тоа се теми кои треба да се земат предвид, рече тој.

Што се однесува до задолжителниот воен рок и за жените и за мажите, Огорец смета дека така треба да биде.

– Не гледам причина жените да не служат војска, нагласи тој.

Деур додава дека жените ќе можат да аплицираат во системот. Тој посочува дека имало многу жени кои учествувале во борбени активности за време на Татковинската војна.

Извор: ХРТ

© vesnik.com, правата за текстот се на редакцијата